Voor de start

In een persoonlijk gesprek vragen we naar de wensen en verwachtingen van de geïnteresseerde vrouwen: van het project en het toekomstige beroep. We leggen ook het concrete projectproces en onze verwachtingen uit. Alleen dan wordt de uiteindelijke beslissing genomen over deelname, door ons en door de vrouwen zelf.

Het begint

Voor de komende vier tot zes maanden is New Jobportunities de nieuwe parttime baan voor onze deelnemers.Normaal gesproken van maandag tot vrijdag van 9 uur 's ochtends tot 13 uur 's middags, werken we aan ons gezamenlijke project, de succesvolle terugkeer naar werk. Net als in het echte leven, kunnen de werktijden echter soms variëren. Een goede voorbereiding op de toekomstige klus: timemanagement en coördinatie van privé- en zakelijke afspraken. Tegelijkertijd wennen de vrouwen en hun gezinsomgeving aan de nieuwe situatie.

Creëer een basis voor een goede werksfeer

Wat zijn de verschillen tussen Nederland en Duitsland en andere culturen? Waar hebben we misschien meer overeenkomsten dan we denken en waar kunnen misverstanden gemakkelijk ontstaan? Deze interculturele competentie is nodig voor een goede samenwerking: met collega's in het project New Jobportunities en later in het beroepsleven. Daarom beginnen we met een interculturele workshop. Daarbij worden onze Duitse en Nederlandse vaardigheden op de proef gesteld, die we later in taalonderwijs verdiepen. Voor een goede verstandhouding is veel meer nodig. Daarom grijpen we in de loop van het programma terug op verschillende aspecten van communicatie, zoals conflictoplossing en slagvaardigheid.

Op weg naar mij

Wie ben ik? Wat kan ik doen? Wat wil ik?

Nadat we de basis hebben gelegd voor goed teamwork en een vertrouwde uitwisseling is gelukt, leren we onszelf en de andere deelnemers beter kennen: wat breng ik aan ervaringen mee? Wat is mijn persoonlijkheid? Wat waarderen anderen aan mij? In het bijzonder leren de vrouwen via de meerwekelijkse theatervaardighedenworkshop elkaar van verschillende kanten kennen, ze kunnen nieuwe rollen en daarmee zichzelf uitproberen: situaties uit het gezin of professioneel leven nabootsen, scènes steeds opnieuw uitproberen. Waar veel vrouwen voorheen onzeker waren over hoe hun professionele toekomst eruit zou kunnen zien, wordt het vaak heel duidelijk op dit moment: dat ben ik, dat is wat ik wil, en dat is de manier waarop het kan werken!

Ik promoot mezelf

Geschikt voor de sollicitatiefase

Het is nu belangrijk om deze nieuwe inzichten te gebruiken voor een succesvolle terugkeer op de arbeidsmarkt. Wat maakt mij interessant als een werknemer? Hoe presenteer ik mezelf als persoon met mijn competenties? Het thema solliciteren is van fundamenteel belang voor het terugkeren naar werk. Met sollicitatietraining, kleur- en stijladvies en persoonlijke coaching, maken we onze deelnemers klaar voor de sollicitatiefase. We helpen ook bij het maken van een aansprekelijke sollicitatiebrief. Dit omvat de gezamenlijke fotosessie voor de profielfoto en het maken van de ProfilPASS voor elke deelneemster.

Direct contact met potentiële werkgevers

Goed voorbereid met het nieuwe zelfrespect en de sollicitatie(map), gaat het op weg naar de potentiële werkgevers. Bijvoorbeeld met de excursie. Tijdens deze bedrijfsbezoeken komen onze deelneemsters in gesprek met onze partnerbedrijven. Vaak de eerste stap naar een stage aan het einde van het project of zelfs een directe terugkeer naar werk. Vanwege de directe verbinding met onze partnerbedrijven en omdat we de profielen van onze deelnemers zo goed kennen, brengen we geschikte deelneemsters en werkgevers op een korte manier bij elkaar. Dit kan op elk moment tijdens de programma, omdat het bij de vrouwen en de bedrijven past.

Aan het einde en daarna

Voor ons als projectteam is elke ronde net zo spannend als voor onze deelneemsters. Bij het slotevenement komen ze allemaal weer samen. Velen zullen op dit moment succesvol zijn in een baan. Voor ons betekent dit dat zij werk en gezin goed kunnen combineren en een goede baan hebben (met sociale verzekeringen).

Anderen hebben mogelijk gekozen voor een loopbaanverandering. En nog anderen willen zich verder kwalificeren. We ondersteunen onze deelneemsters bij het opstellen van hun persoonlijke tijdschema. Daarbij helpen we ook met het selecteren van geschikte trainingsaanbiedingen en regelen contacten met geschikte contactpersonen.

Dus zelfs als de deelneemsters niet aan het einde van het project bij hun doel zijn aangekomen, weten ze hoe ze verder moeten gaan op weg naar hun werk.

Wat blijft en altijd verder groeien

In de loop van de maanden heeft zich een sterk netwerk ontwikkeld door het intensieve teamwork tussen de deelneemsters, dat zij blijven dragen en ondersteunen. De vrouwen maken een verscheidenheid aan nieuwe contacten via New Jobportunities, met de mensen van het projectteam, de docenten, bedrijven en andere organisaties. Als gevolg hiervan hebben ze hun persoonlijk netwerk uitgebreid. Een netwerk dat blijft groeien en waarvan ze profiteren.